De verborgen impact van voedselverspilling

Dit is een probleem.

We verspillen dus elk jaar een slordige 1,3 miljard ton eten. Dat is genoeg om 3 miljard mensen te voeden. Oftewel: 10x de bevolking van de Verenigde Staten!

De verborgen impact van voedselverspilling

Niemand vind het leuk om eten weg te gooien. En toch gebeurt het elke dag opnieuw, in onvoorstelbare hoeveelheden. Dat is natuurlijk zonde van het eten zelf en zonde van het geld. Daarnaast is het ontzettend oneerlijk om eten weg te gooien, terwijl andere mensen sterven van de honger. Heftig! En toch zijn dit niet de belangrijkste redenen wat het probleem van voedselverspilling zo groot maakt. Het probleem zit hem namelijk in de verborgen impact.

Verborgen impact zit ‘m vooral in het produceren, verpakken en vervoeren van eten. Bedenk bijvoorbeeld is dat er wel 15.000 liter water nodig is, om 1kg rundvlees te produceren. Als we dus een pakje gehakt weggooien, gooien we niet alleen het vlees weg, maar ook het water. En daarnaast kun je denken aan de plastic verpakking die voor niets is geproduceerd en de Co2 die is uitgestoten tijdens het transport.

Zichtbare impact

Zichtbare impact is de impact van voedselverspilling die direct te zien is. Dit zijn vooral ethische en economische factoren.

Onzichtbare impact

Onzichtbare impact is dus impact die we niet direct zien. Deze impact zit hem dan ook vooral in de productie, verpakken en transport van voedsel.

“Als voedselverspilling een land zou zijn, zou het meer Co2 uitstoten dan India en Rusland.”

China

Verenigde Staten

Voedselverspilling

India

Top 3

Meest verspilde etenswaren

Brood

Zuivel

Groente

Fruit

Vlees

Overig

Bron: Milieu Centraal, 2017

Zet verspilling op de kaart met deze surplus producten!